„Kokia dabar situacija? Kieme voliojasi popieriai ir buteliai. Vakar neištvėriau ir išėjau bent butelių surinkti, buvo gėda prieš kaimynus, nes jie vis klausinėjo, nejau nedirbu. Tačiau mes jaučiamės apgauti“, - skundėsi valytoja dirbanti klaipėdietė Valentina.

Moteris, kaip ir kiti streikuojantys kiemų valytojai, nusivylusi, jog savivaldybė skyrė lėšų kiemams valyti tik tris kartus per savaitę. Šiukšlių kiekis dėl to nesumažėjo, o atlygį moteris gauna kone perpus mažesnį, nei anksčiau.

„Dirbdama penkias dienas per savaitę gaudavau 800 litų. Pastaruoju metu valiau daugiau kiemų nei priklauso, prieš pensiją norėjau gauti didesnį atlygį, tačiau gaudavau 320 litų. Tai juokinga“, - sakė Valentina.

„Kiemai nebevalomi nuo užvakar. Dabar tokios situacijos pasekmių dar nesimato, o kas bus po poros savaičių, matysime“, - teigė bendrovės „Vitės valdos“ direktorius Raimundas Juodzevičius.

Bendrovės „Buitis be rūpesčių“ kiemų valytojai streikuoja jau savaitę. Šios bendrovės atstovė teigė, kad gyventojams apie susidariusią situaciją raštu pranešta kartu su išsiųstomis sąskaitomis. Nepaisant to, namų valdos susilaukia pasipiktinusių gyventojų skambučių.

Tiesa, bendrovės „Paslaugos būstui“ direktorė Regina Uznienė pastebėjo, kad gyventojai dabar kaip tik mažiau skundžiasi nei tada, kai valytojai darbavosi iš peties. „Matyt, atsirado gyventojų solidarumas. Iš tiesų, tikėjomės, kad situacija kiemuose bus tragiška, tačiau tokia nėra. Aišku, nėra ji ir gera“, - sakė R.Uznienė. Nuo ketvirtadienio valyti kiemus atsisakė 17-ka šios bendrovės darbuotojų.

Bendrovei „City service“ uostamiestyje priklauso kelios namus administruojančios bendrovės. Jose darbuojasi apie šimtas kiemų valytojų. Šiuo metu kone visi paskelbė streiką. „Vieni streikuoja jau daugiau kaip savaitę, kiti prisijungė vėliau. Yra žmonių, kuriems darbas kaip hobis, tad retkarčiais jie išeina pasidarbuoti. Rytais visi kiemsargiai ateina iki darbovietės. Jei praneša, kad nedirbs, prašome sutvarkyti rūsius, duodame kito darbo. Dalį darbuotojų išleidome atostogų“, - pasakojo „City Service“ vykdomasis direktorius Lietuvai Vytautas Turonis.

Pasak jo, situacija Klaipėdos kiemuose nevienoda, tačiau bendrovė ją vertina kaip prastą. „Kiemai nevalomi pusantros savaitės, tačiau valdininkai sako, kad yra švaru. Prieš metus, kai valydavome penkis kartus per savaitę, sulaukdavome priekaištų, kad šiukšlina, net baudas skirdavo. Ir dabar gauname daug gyventojų nusiskundimų“, - sakė V.Turonis.

Visos namus administruojančios bendrovės sutartis dėl kiemų valymo su savivaldybe turi iki liepos pirmosios dienos. Kai kurios iš jų jau įteikė kiemų valytojams pranešimus, kad jie bus atleisti. Liepą savivaldybė skelbs konkursą ir kiemus valys rangovas.

Miestas yra suskirstytas į 10 zonų, tad bendrovės gali teikti siūlymus valyti ir vieną dalį, ir dvi ar net visas, tačiau turi atitikti reikalavimus pagal turimą techniką, ekonominius rodiklius. Kiemai, paaiškėjus rangovams, bus valomi taip pat tris kartus per savaitę, nes, anot savivaldybės atstovų, tokio periodiškumo užtenka.

„Per liepos mėnesį problemą išspręsime. Šiuo metu laukiame atsakymų iš namų valdų, kaip jos iki liepos užtikrins kiemų valymą, nes mūsų sutartys yra su valdomis, o ne su valytojais. Kiek važiavome per kiemus, tragedijos nematėme, mėtosi pavienės šiukšlės. Daugiausia jų susikaupę prie konteinerių, nes šiukšlės laiku neišvežamos“, - sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Anot jos, susidarius ekstremaliai situacijai, įstatymas numato galimybę pasirinkti kitą rangovą, tačiau rasti, kas rūpinsis kiemais per tą trumpą laikotarpį, kol įvyks konkursas būtų sudėtinga.